In Affärsmodellspaning, School of Management

– en utveckling företagsvärlden kan inspireras av

Spaniens och Barcelonas spelidé, känd som tiki-taka, har under många år dominerat fotbollen och inte minst fascinerat oss på Cordial då vi har kunnat dra många paralleller till hur man lyckas med att bygga och organisera ett vinnande team (läs mer om FC Barcelona och tiki-taka här).  Man får dock inte glömma att en spelidé bara är unik så länge man kan överraska sina motståndare samt att idén kan kopieras och även övervinnas – vilket är just det som tycks ha skett med tiki-takan i år.

Den 25 maj 2013 spelades den 58:e Champions League finalen på Wembley där två tyska lag, Borussia Dortmund och FC Bayern München, mötte varandra. Bayern vann och fulländade i år en så kallad trippel (Bundesliga, Tyska Cupen och Champions League), vilket är det största man kan göra som fotbollslag i Europa.

Tysk fotboll dominerar Europa

Att två tyska lag möter varandra i Europas viktigaste fotbollsfinal visar på tyskarnas styrka: å ena sidan FC Bayern München, ett av Europas ekonomiskt mest stabila lag och som alltid har varit en stor spelare, inte minst på grund av deras framgångsrika organisation och ungdomsarbete.  Å andra sidan Borussia Dortmund som efter en tung kris 2004 (98 miljoner Euro i skuld) var tvungna att sälja sina stjärnor och fylla på med yngre spelare från den egna fotbollsskolan. Den stora ungdomssatsningen gjorde att de var så pass starka säsongen 2010/2011 att de dominerade Bundesliga med ett lag som hade en snittålder på knappt 20 år och kunde ta hem titeln.

Båda klubbarna har under många år haft möjligheten att bygga upp en samspelt lagstomme vilket nu även gynnar tyska landslaget som till 50 procent består av egna spelare.

En stark spelidé har utvecklats och blivit ännu starkare

Lagens taktik baseras på en väldigt tydlig spelidé,  något som alla stora fotbollslag strävar efter, där Barcelona och Spaniens tiki-taka stil allmänt ansetts vara den mest framgångsrika under de senaste åren.

Nu är dock Dortmunds ”gegenpressing” den nya snackisen i fotbollsvärlden, där taktiken ligger i försvarsspelet: så fort det egna laget tappar bollen springer man och ”pressar” aggressivt motståndarlaget för att återerövra bollen. Detta sker extremt organiserat och koordinerat och alla spelare vet sin exakta roll.

Vad Bayern har producerat den gångna säsongen kan beskrivas som en turbo-taka: Tiki-taka kortpassningsspelet är fortfarande en stor del av taktiken, men har utvecklats till ett effektivare djupledsspel, speciellt vid övergång från försvar till anfall (gegenpressing). Kombinationen av ett styrke- och konditionsmässigt mycket vältränat lag kopplat med utmärkt teknik, deras förmåga att göra motattack och flytta upp från sin egna defensiva tredjedel till motståndarens planhalva har placerat tyskarna i fotbollens framkant

Flexibilitet ger resultat

I dagens ständigt föränderliga fotbollsklimat, kan man på samma sätt som i företagsvärlden inte bara fortsätta köra i samma spår även om spåret är kryddat med framgång för stunden. Man måste alltid vara beredd på att det kommer någon som utmanar en med nya idéer. Man måste framför allt ha övat på att gemensamt som lag kunna reagera snabbt och agera rätt när en sådan situation uppstår, vilket Bayern München i fotbollens värld bevisligen bemästrade i årets Champions League där de bland annat vann med 7-0 sammanlagt mot tiki-taka kungarna Barcelona.

Lagets förmåga att behärska olika spelsystem och flexibelt kunna anpassa sig till unika spelsituationer, där fokus ligger lika mycket på spelet utan boll som med boll har nästan gjort dem oövervinnliga. Och som om det inte räckte har nu FC Barcelonas före detta tränare Pep Guardiola tagit över tränarrollen hos FC Bayern München: en trygg ledare, en stark organisation och ett flexibelt team med ett gemensamt mål är ett vinnande koncept i fotbollsvärlden såsom i företagsvärlden.

Det kommer att bli mycket spännande att följa giftermålet mellan tiki-taka filosofen Pep och det bayerska turbo laget. Man undrar ju vem som ska kunna utmana Bayern i år, men framförallt vilken ”taka” som kommer att kunna utmana tyskarnas turbo-taka!

Maja_footer

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.