In School of Management

”En smart telefon håller cirka två år innan den går sönder eller blir ”out of date”. Trots att det egentligen ofta är en enda komponent som gått sönder så slänger vi hela telefonen för att det känns orimligt att laga den. Att det är naturen som betalar priset börjar vi kanske så smått förstå.”

Det menar Dave Hakkens, grundare av det virala initiativet Phonebloks,, som manar till ett nytt sorts tänkande när det gäller vår snabbast växande teknikkonsumtion. Phonebloks består av en basplatta till vilken du själv plockar ihop de komponenter du vill ha. Det är återanvändbara komponenter som enkelt kan bytas ut, en snabbare processor om du tröttnar på hastigheten, eller kanske en bättre kamera för att stilla din kreativitet. När en komponent blir obsolet, dvs föråldrad, behöver du inte byta ut helheten utan det räcker med den del som du är missnöjd med.

Analogin med ett företags processer är slående. Alltför många börjar från scratch och designar helt nya processer för varje nytt kundbehov och varje ny produkt. Men på precis samma sätt som Phonebloks ser på mobiltelefoner kan du se ditt företags processer. Det kanske räcker med att byta ut några eller till och med bara byta ordning på processerna? Du kan faktiskt designa dina processer till att vara återanvändbara komponenter i en värdekedja, komponenter som du kan byta när de blir förlegade. Men det krävs att du har tydligt dokumenterade och smart designade, återanvändbara processer som går att återanvända i flera olika affärsmodeller.Då sparar du inte bara kostnad och skapar möjlighet att snabbt leverera på kundens föränderliga behov – du minskar även slöseriet med dina resurser.

Snabba fakta Phonebloks
Grundare: Nyutexaminerade holländska designstudenten Dave Hakkens som drömmer om att med sina saker skapa en bättre värld .
Kuriosa: 30 oktober 2013 tillkännagav Motorola att de går in som partner i projektet, och med deras teknikkunskaper och Davids design och virala talang verkar bitarna falla på plats. Projektet har som ambition att ha en helt öppen hårdvarustruktur och utvecklas via ett open-source community.

Läs mer om Phonebloks HÄR

Recent Posts

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.