In Affärsmodellbloggen

Det är ingen nyhet att stora IT-implementationer, eller vilka stora projekt som helst för den delen, tenderar att misslyckas. Det finns studier som visar att så mycket som 80% av alla projekt misslyckas, vilket kort och gott kan beskrivas som nedslående.

Självklart finns det många orsaker till att det är svårt att ro i hamn stora projekt kring stora IT-system. En sak som ofta lyfts fram som den gemensamma nämnaren för dessa typer av projekt är att dom är tyngda av ett stort mått komplexitet. Komplexiteten medför att det är svårt att förutse konsekvenserna av olika designval, svårt att förstå hur ändringar i systemet påverkar andra delar av systemet, vilket i sin tur tenderar att generera rader av risker som är svåra att hantera på ett framgångsrikt sätt.

Ett välbeprövat och välkänt knep att ta till då man ställs inför en omfattande uppgift eller ett problem som till en början verkar vara svårt att lösa är att dela upp problemet i mindre delar – Stycka elefanten, dela upp projektet, komponentisera systemet eller vad det nu är man har för ögonen.

För ett tag sedan fick jag nöjet att bekanta mig med boken “Simple Architectures for Complex Enterprises” var i Roger Sessions beskriver en metod för att dela upp en verksamhet på så sätt att det reducerar den totala komplexiteten maximalt. Metoden bygger på resonemanget att komplexiteten minskar då man kan dela upp verksamheten i delar som är så oberoende av varandra som möjligt.

Vi på Cordial anser att det går att förtydliga helheten och förstå konsekvensena av beslut genom att förstå hur delar av en verksamhet fungerar och påverkar varandra. Roger Sessions ger oss ett verktyg för att identifiera lämpliga delar som i förlängningen underlättar att förstå helheten. Hans bok rekommenderas varmt till alla som håller på med verksamhetsarkitektur eller på annat sätt är intresserade av att stycka elefanter!

Recommended Posts

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.