In Affärsmodellspaning

När jag gav mig in i arkitekturvärlden fanns det inga roller för arkitekter utanför IT-arkitekten, det fanns en utbildning och ett fåtal manualer som beskrev området, och jag fick lära mig den hårda vägen.

Det tog fem år av ständigt hårt arbete för att komma fram till en punkt där det fanns tillräckligt med stöd för att genomföra en första stor transformation av en organisation. I mitt försök att förändra hur en avdelning genomför sitt uppdrag så blev jag av med illusionen av referensmodeller för processorientering. Efter att under åtta månader dragit en organisation genom ett BPM uppdrag förlorade jag fem kilo av min kroppsvikt och det mesta av förtroendet för processutvecklingsmetoder.

Arkitektens värld kan vara svår att navigera i. För en som startar upp ett projekt inom processutveckling, processledning eller processförvaltning kan språket låta som något från en annan planet. Helheten upplevs lätt som överväldigande och det är stor risk att misslyckas enbart därför att det finns en brist på förståelse vilket ofta leder till att man inte vet var eller hur man ska börja.

För att avkoda språket, ta bort allt onödigt fluff och skapa förståelse för de olika aspekterna på processutveckling så är en utbildning inom processarkitektur ett sätt att ge dig som arbetar med affärs- och verksamhets- och IT-utveckling en detaljerad inblick i processarkitekturens alla delmoment samt kompetensen att sätta samman dessa för att skapa en stabil plattform för processbaserad affärs- och verksamhetsutveckling.

Kom ihåg bara att ingen utbildning tar dig till toppen av världen, du behöver erfarenhet och möjlighet att diskutera dina upplevelser med andra inom samma skrå och den resan kan du påbörja tillsammans med andra.

jörgen_dahlbergJörgen Dahlberg, senior manager på Cordial som brinner för Enterprise Architecture.

Recent Posts

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.