In Affärsmodellspaning, School of Management

Ett team går från ”bra” till ”exceptionellt” när det är en del av en resa som de tror på, tränar för och när de spelar efter en tydlig och uthållig spelidé. Först då tar spelarna själva ansvar för att maximera laget genom att våga utmana sig själv och sin omgivning.

FC Barcelona är ett slående exempel på hur man kan maximera individen och få laget att bli större än delarna. Klubben har haft otroliga framgångar både nationellt och internationellt samt skördat mängder av utmärkelser på det individuella planet.

Så, vad kan vi lära oss av FC Barcelona och hur kan vi översätta det till näringslivet för att möjliggöra att team och individer växer, och framför allt, vinner tillsammans?

Talang bygger man långsiktigt
FC Barcelona har i mer än 30 år medvetet jobbat med att utveckla egna talanger efter en tydlig spelidé och har lyckats skapa världens främsta ungdomsakademi som matar FC Barcelona med världsspelare. I november 2012 spelade FC Barcelona mot Levante i La Liga med enbart egenutvecklade talanger.

Ett team blir inte bra eller rör sig mot exceptionell förmåga av sig själv, det kräver hård träning och spelande över lång tid. Detta ställer höga krav på att utifrån en uthållig spelidé kunna attrahera, utveckla och behålla rätt talanger.

Engagemanget förtjänar man 
FC Barcelona bildades 1899 och har en rik och levande historisk anknytning till den katalanska kampen där klubben är en manifestation av vara något ”mer än en klubb”. Klubben ägs och drivs av medlemmarna.

Teamet behöver förbinda sig till resan som är större än kommande matcher eller säsong, vilket skapar förutsättningar att agera på ett långsiktigt och osjälviskt sätt för helheten. Detta ställer höga krav på att kunna uttrycka, beskriva och förankra resan.

Arenan skiftar men spelidén består
Tiki Taka, spelstilen som både Spaniens landslag och FC Barcelona visar upp, bygger på spelidén som kännetecknas av kortpassningsspel över hela planen, att det utgår från sitt anfallspel och har stort bollinnehav. Vidare är den individuella skickligheten i fokus för att kunna lyckas med det kollektiva spelet. Det som är intressant är att dessa lag kan anpassa sitt spelsystem beroende på matchen de spelar utan att frångå från speliden.

I vår föränderliga värld kommer teamen behöva lösa många olika typer av matcher på olika arenor vilket ställer extrema krav på anpassningsbarhet. Detta ställer höga krav på att ha en uthållig spelidé med möjlighet att anpassa tillhörande spelsystem för att frigöra teamets potential i de olika matcherna på de olika arenorna.

Miljön är resultatet av medvetna val
FC Barcelona har som andra storklubbar även köpt världsstjärnor såsom Ronaldinho, Zlatan och Eto’o. Men det har också visat sig att vissa av dessa storstjärnor inte kunnat anpassa sig till FC Barcelonas rotade kultur och därefter blivit sålda.

Teamets framgång möjliggörs eller motverkas av den miljö som den agerar i. Detta ställer höga krav på att medvetet säkerställa en tydlig miljö där team och individ kan och vill ta ansvar för resan.

Exceptionella team har fokus på att våga vinna tillsammans genom att såväl individ som team verkar för att maximera sin potential och få laget att bli större än delarna.

Alexander_bo_footer

Recommended Posts

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.