In Affärsmodellbloggen

“Our natural talents and passion, the things we truly love to do, last for a lifetime. But all too often, our talents go untapped.” De kloka orden uttalades av Mark Twain och fångar på ett kärnfullt sätt tragiken i att inte investera i sina talanger; det begränsar människans prestationsförmåga.

Att prestera på max när det gäller som mest är något vi drömmer om och idoliserar. Hur gör fotbollsstjärnan för att lyckas sätta straffen i finalmatchen? Hur lyckas företagsledaren framträda inför marknaden trots enorm press? Hur lyckas sjuksköterskan ge omvårdnad i akutvårdsmiljö?

Vi är övertygade om att nyckeln till maximal prestation är medvetenhet; medvetenhet i att känna sina styrkor, medvetenhet i att kunna utveckla sina styrkor, och medvetenhet i att kunna applicera sina styrkor.

En styrka är förmågan att konsekvent kunna leverera på högsta nivå. Att utveckla en styrka kräver att man nått insikt om vilken naturlig talang man besitter och att man investerat stor tid i att utveckla sin kunskap och träna sina färdigheter inom denna talang. Tyvärr är det ganska vanligt, som Mark Twain observerat, att talang förgås och att vi därför aldrig realiserar vår maximala potential under den tid vi lever.

Styrkor utvecklas dock inte bara genom att utgå ifrån en naturlig talang och en stor investering i träningstid. Vi måste också arbeta strukturerat och uthålligt med att öka vår insiktsnivå, vår självbehärskning och medvetandegöra det agerande som ger leveranser i världsklass. Vi behöver, oavsett om man är en idrottsstjärna eller gör karriär inom näringslivet, en plan för vart vi ska och hur vi ska utveckla våra styrkor för att ta oss dit.

Vi får ut maximalt av våra styrkor om vi applicerar dem inom ett område vi har ett passionerat intresse för. Värdet av våra styrkor mångfaldigas i en sådan situation, inte bara genom det egna agerandet, utan genom det engagemang vi sänder ut och som fungerar som ledljus för andra. Ledarskap är som starkast när det baseras på individens styrkor.

Affärsmodellbloggen vill tipsa om boken ”Löparens hjärta” av Markus Torgeby som, utöver att vara en gripande berättelse, utgör en inspirationskälla till att våga hitta sig själv och använda denna insikt för att prestera på maximal nivå. Du kan ladda ner och läsa ett utdrag av boken som snart släpps på förlaget Offside Press här: Loparenshjarta_utdrag_150121.

Recommended Posts

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.