Din integritet är viktig för oss Vi använder cookies för att hjälpa oss förstå hur du som besökare använder webbplatsen, så att vi kan förbättra den. Klicka på "Acceptera cookies" för att acceptera detta, eller klicka på "Avvisa cookies", så kommer ingen information om dig att registreras eller sparas. Läs mer

Det häftigaste är att få andra att lyckas

Cordial storiesKarriär
Det häftigaste är att få andra att lyckas

Jag kom från ett spännande och intressant jobb, men hade börjat fundera på att söka mig till ett lite mindre och mer entreprenöriellt bolag när Cordial tog kontakt – och på den vägen är det. När jag började min anställning var jag gravid med mitt tredje barn.

Kombinationen av att vara trebarnsförälder och samtidigt vara rådgivare på ett av konsultbranschens vassaste bolag kändes allt annat än självklar.

– Jag hade ju funderat mycket på hur det skulle fungera att vara småbarnsförälder och samtidigt managementkonsult på hög nivå. Och föräldrarollen var ju inget jag kunde kompromissa med. I mitt fall blev tid den uppenbara trånga sektorn. Med tre små barn hemma gör man kanske inte 60 timmar i veckan på jobbet.

“Jag tror på att man kan göra allt, men inte på en gång.”

Cordial imponerade på mig med sin långsiktiga approach på anställning och utveckling där man underströk vikten av att kunna kalibrera sin egen utvecklingstakt med sin livssituation för att hitta sin ”work life harmony”. För min del handlade det om att fokusera på att kunna leverera under den tiden med givna förutsättningar.

Hjärtligt och vänligt

En annan sak som slog mig redan vid första kontakten var den lättsamma och öppna stämningen på kontoret.

“Det kändes både hjärtligt och välkomnande och just det mänskliga och vänliga är något som verkligen sitter i väggarna på Cordial.”

Dessutom gillade jag designen på bolaget, den platta organisationen, incitamentsmodellen, kombinationen av affärsmodeller och erbjudanden samt den gemensamma värdegrunden som är bolagets fundament.

Under föräldraledigheten gick jag Cordials certifierings- program och hade då oftast med mig min yngsta dottern Ebba. Det fungerade bra och var en positiv upplevelse där jag fick möjlighet att kombinera min föräldraledighet med min egen utveckling.

Strategi för arbetstiden

Efter föräldraledigheten började jag arbeta heltid. Det var en utmaning att kunna jobba mina timmar. Det går ju inte att hindra att barnen blir sjuka. Därför behövde jag ha en plan för hur det ska lösas rent praktiskt.

“Jag ville minimera det dåliga samvetet och behovet av att hela tiden behöva arbeta i kapp. Min strategi blev att förutse det oförutsägbara och att ta höjd för det i teamets planering. Här hade jag enormt stor hjälp av att det på Cordial snarare anses vara en styrka än en svaghet att be om hjälp – och det gjorde jag när det behövdes.”

Ger möjlighet att utvecklas

En annan sak som lockade med Cordial var den icke- hierarkiska organisationen med ett enda team som arbetar med olika frågeställningar och kunder i olika konstellationer beroende på behov.

“Det är ett sätt att arbeta som passar mig och öppnar fler möjligheter att växa och utvecklas som rådgivare. Du får en bred palett av erfarenheter från olika branscher och kunder och får samtidigt möjlighet att samarbete med väldigt många kolleger över tid.”

Iden att kombinera rådgivning, utbildning och inspiration tycker jag är väldigt elegant .

Jag är en förespråkare av för att kombinera rådgivning med utbildning. Det skapar utrymme för fördjupning och egen reflektion kring arbetssätt och metoder, och hur vi praktiskt kan gå till väga för att genomföra förändring. Samtidigt öppnar det nya kontaktvägar för erfarenhetsutbyte mellan kollegor och kunder.

Möjliggörare för utveckling

Jag kombinerar min roll som rådgivare med ett engagemang inom team och individ. Som mentor på Cordial ingår man in ett team av mentorer som ansvarar för att hjälpa medarbetarna i deras individuella utvecklingsresor. I dagsläget är jag mentor åt åtta medarbetare som jag regelbundet träffar.

Att vara mentor är en otroligt givande och intressant roll som ger extremt mycket. Mentorskapet kan innebära att hjälpa individer att utveckla sitt självledarskap, konkretisera sina mål och översätta dem till en handlingsplan för hur du ska få det att hända på Cordial-plattformen. Och att sedan följa upp och se vad som händer under resan.

Ett mentorskap kan bedrivas på många olika sätt. En viktig uppgift är att förstärka olika insikter och att coacha.  Det kan handla om förmågor individen behöver utveckla, frågeställningar som behöver tänkas igenom, att länka samman personen med andra som kan ge råd och stöd, och att tipsa om vad de kan läsa för att fördjupa sin kunskap. Att helt enkelt ge individen de verktyg och kontakter som behövs.

“I rollen som mentor ser jag mig som ”enabler” och handledare och trivs väldigt bra med det.”

Självledarskapet är en central del i The Cordial Way. Var och en tar ansvar för sin egen utveckling – men bidrar också aktivt till hela teamets utveckling.

Det är självklart viktigt att känna att man själv växer och utvecklas men det stora ”wowet” är ju när man lyckas förmedla något som gör att en annan individ växer och stärks i sin roll, det är verkligen superhäftigt.

Vill ge en fin start

En viktig drivkraft i mitt arbete är att bidra till att skapa en plattform för att ge en fin start att växa och utvecklas i sin yrkesroll som rådgivare på Cordial.

“Har du kommit hit direkt från utbildningen vill jag att du ska kunna tänka tillbaka på dina första år i arbetslivet med glädje och värme. För mig finns inget häftigare än att skapa förutsättningar för andra att lyckas.”

Samtidigt gäller det förstås att hitta sin egen roll och tillägna sig hantverket i rådgivarrollen.

Man behöver hela tiden utveckla och stärka sin identitet som konsult. Lära sig metodik, projektledning, facilitering och pröva sina förmågor i skarpt läge.

 Alla kan inte vara bäst på allt, men här finns alltid möjligheter att utveckla sina egna superkrafter.

Malin von Goes, Senior Manager, Mentor, Rådgivare. Del av Cordial sedan 2018.

Bli en del av teamet du också. Läs mer här.