In Affärsmodellbloggen

Den amerikanska rekryteringssajten Dice.com utsåg nyligen affärsarkitekt till det hetaste yrket på IT-marknaden: http://www.idg.se/2.1085/1.412099/de-sex-hetaste-it-jobben.

Då vi på Cordial har certifierat cirka 300 affärsarkitekter i samarbete med Dataföreningen Kompetens känns det extra kul att rollen har fått ett sådant erkännande.

Vad är en affärsarkitekt?

En affärsarkitekts roll handlar om att koppla samman strategier för tillväxt, kundorientering, flexibilitet och kostnadseffektivitet med den möjliggörande kraften i moderna strukturer. Rollen innehåller med andra ord så mycket mer än IT.

Affärsarkitekten är nyckelpersonen som överbryggar gapet mellan strategi och struktur genom att innovera och utveckla affärsmodeller och förverkliga dem med hjälp av kraften i processer, människor och teknologi. Han eller hon trimmar affärsstrategier, affärsmodeller, processer och IT och har förmågan att analysera, designa och transformera verksamheten för att framgångsrikt möta nya kundbehov. Affärsarkitekten ökar också värdeförädlingen genom att identifiera och knyta samman företaget med andra aktörer i nya konstellationer och värdenätverk.

Att reda ut begreppen

Det är inte alltid helt lätt att hålla ordning på de olika arkitektrollerna. Därför kommer här en snabb överblick:

Affärsarkitekten stödjer den verkställande ledningen i arbetet med att analysera marknaden, definiera önskad position, innovera och transformera affärsmodeller, processer och värdenätverk så att organisationens och teknikens möjligheter utnyttjas lönsamt.

Verksamhetsarkitekten säkerställer sambandet mellan informationsflödena och verksamhetens processer samt att information och processer är organiserade ur affärsverksamhetens perspektiv. Verksamhetsarkitekten ansvarar också för att kraven på IT-stödet utgår ifrån affärsverksamhetens behov.

IT-arkitekten designar och optimerar de möjliggörande IT-infrastrukturerna samt säkerställer att IT-stödet realiseras på ett effektivt och långsiktigt hållbart sätt.

Verkar affärsarkitektur vara något för dig? Läs mer på http://www.dfkompetens.se/arkitektur/kurser/2110052/index.xml

 

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.