In Business Transformation, Linus Malmberg

Den närmsta tiden kommer vi publicera en mini-serie av Linus Malmberg som guidar oss igenom de viktigaste framgångsfaktorerna i en transformationsresa. Du kan också följa med i serien genom att följa Linus på LinkedIn. Trevlig läsning!

Linus Checklista Del 2: Språk & RamverkDel 2: Språket!

“Det är svårt att förklara för någon som inte förstår.” Det är omöjligt att kommunicera utan ett vettigt språk. Om en förflyttning ska lyckas krävs att man har ett gemensamt språk och ett överenskommet ramverk så att det går att bli överens om vad som är vad. Dialog och förståelse är helt avgörande för resultatet. Utan definierade begrepp som alla förstår så är det inte möjligt att bli eniga om vare sig vad, varför eller hur en förändring ska genomföras. Beslut fattas då i tron att det finns en överenskommelse men i själva verkat saknas en gemensam insikt om vad det är för problem som man vill lösa.

Idag kryllar det av begrepp, notationer och ramverk och det görs omfattande arbeten med att sätta begreppsstandarder inom allt från IT till hållbarhet, processer och olika arbetssätt (tex agilt). Det är bra och ger goda möjligheter att få hjälp på vägen. Men det första, och viktigaste, steget är att ta beslutet att enas om ETT språk där de centrala begreppen är definierade. Det viktiga är då inte att det ska vara ett visst ramverk eller språkbruk – det viktiga är att det är enhetligt.

Innan du ger dig av på resan mot framtiden så måste du alltså checka av att ni har rätt förutsättningar för att förstå varandra!

Illustration:  Terese Ellnestam

Fler avsnitt av Checklistan:

Del 4: Målet →
Del 3: Verkligheten →

Tidigare avsnitt:

← Del 1: Intro

Recent Posts

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.