In Business Transformation, Linus Malmberg

Den närmsta tiden kommer vi publicera en mini-serie av Linus Malmberg som guidar oss igenom de viktigaste framgångsfaktorerna i en transformationsresa. Du kan också följa med i serien genom att följa Linus på LinkedIn. Trevlig läsning!

Del 3: Se verkligheten som den är!

Om du vill lyckas med en förflyttning så måste du ha förmågan att se verkligheten som den är. Det gäller att förstå hur det ligger till, vad problemet är och att ha förbundit alla datapunkter så att orsak-verkan sambanden har äkta kausalitet. Det är lättare sagt än gjort eftersom mängden förutfattade meningar om sakernas tillstånd ofta är stor och att vi typiskt är alltför snabba att tro oss veta hur det ligger till.Linus Checklista Del 3: Verkligheten

Men likafullt är det nödvändigt att ha satt utmaningen i rätt kontext. Alltför ofta hamnar man i situationer där man ”flyttar däckstolarna på Titanic” istället för att fokusera på det som är verkligt betydelsefullt.

Att se det som det är, är svårare än man tror. Det gäller att lyfta blicken för ett bredare perspektiv och att se det större sammanhanget – och samtidigt hålla koll på detaljerna. En balanserad verklighetssyn är en nyckel till lyckad förnyelse.

Det gäller att se samma verklighet och samsynen måste vara på plats före lösningarna. Annars är risken stor att vi bränner tid och resurser på sådant som faktiskt inte har någon betydelse. Och att elda för kråkorna har vi inte råd med när förändringstrycket är högt.

Illustration:  Terese Ellnestam

Fler avsnitt av Checklistan:

Del 4: Målet →

Tidigare avsnitt:

← Del 2: Språket
← Del 1: Intro

Recent Posts

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.