In Affärsmodellspaning, Veckans affärsspaning

Året som gick i affärsmodeller

Affärsmodellåret 2010 Googles fortsätter sitt fyrverkeri av kreativa affärsmodeller. Nu senast lanserades boutiques.com – en individanpassad shoppingupplevelse på nätet där kunden genom älska- och hata-knappar delar med sig av het information om sina preferenser. Också Apple har bjudit på några riktiga höjdare och ur ett affärsmodellperspektiv kan man inte säga annat är att 2010 blev ett toppenår. 

Ipad – användningsområdet är oklart men alla vill ha en
Det är svårt att inte beundra Apples förmåga att leverera på bred front. Sedan starten har det laddats ner fler än 14 miljarder låtar på iTunes. IPhone 4 har blivit en supertsuccé över hela världen och iPaden slog ner som en veritabel bomb. Apple räknar med att sälja cirka 30 miljoner ”paddor” de första tolv månaderna. Detta trots att användarna inte helt säkert vet vad de ska ha den till. I USA utvärderar vartannat storföretag iPaden. Samtidigt lanseras allt snyggare och mer kraftfulla Macar, iPodar, iTouchar, trådlösa lösningar, uppdaterade programsviter och ljud… 

Nya format får den stukade tidningsvärlden att ladda
Smarta telefoner och nu läsplattan har till och med fått den stukade dagstidningsbranschen att känna hopp om framtiden. De stora svenska drakarna låter tvärsäkra i att detta är Lösningen på alla Problem. Vi får se hur det blir med den saken, men spännande blir det. Man kan lära mycket av de misstag som garanterat kommer att göras när det gäller prissättning, prenumerationer och plattor. 

Google får kunden att dela med sig och annonsörerna jublar
Också Google fascinerar – i år igen. Med strategin att vara mer innovativa än något annat företag söker de nya vägar till våra hjärtan – och till information om våra beteenden och preferenser. Allt i syfte att leverera relevant sökinformation och därigenom sälja många annonser. De ger sig på allt möjligt – Google Cars, Google Music, Google Phone, Google Chrome. Listan är låååång.

Ett rykande färskt exempel är Googles Boutiques.com som lanserades för en månad sedan. Det är en modebutik och en tjänst som ger individanpassadade shoppingupplevelser på webben.  Butikens innehåll och rekommendationer anpassas helt efter den enskilda kundens smak. Detta sker genom att de produkter som kunden tittat på registreras antingen som ”älskar” eller ”hatar”.  På så sätt identifieras och utmejslas kundens preferenser successivt.

Hemsidan är uppbyggd av flera olika butiker och utformad av stylister, kändisar, bloggare och modeorakel som ger kunden en referensram av olika artiklar. Här kan kunden söka i butiker, genrer och trender. Man har också utvecklar ett mycket sofistikerat filtersystem som klarar av att hantera allt från färger till storlekar och mönster. Kunden kan bygga sin egen virtuella butik baserat på de favoriter som markerats när man surfat runt på hemsidan. Den egna butiken finns tillgänglig för övriga kunder och de kan tycka till om innehållet. På så sätt har Google säkerställt den sociala nätverksdimensionen som knyter kunden till hemsidan. 

Återanvänder delar av affärsmodeller
Google har återanvänt de delar av affärsmodellen som de är världsbäst på; nämligen att sammanföra kunder och leverantörer genom relevant sök. Googles styrka är även förmågan att inse sina svagheter.

I Boutiques.coms fall var Googles svaghet bland annat ”visual search technology”. Det är tekniken bakom att skapa olika villkor som kan hantera allt från färger och mönster till silhuetter som i sin tur kan anpassas efter rådande trender. Google köpte sig tillgång till teknologin genom att förvärva ett av de marknadsledande företagen, Like.com. I dagsläget kan man bara spekulera hur denna affärsmodell kommer att utvecklas samt hur den kommer att påverka internethandeln.

Det kanske är för Google som för den berömde engelske bergsbestigaren George Mallory. Han deltog i samtliga tre brittiska pionjärexpeditioner till Mount Everest och dog på berget 1924. På frågan om varför han ville bestiga berget svarade han: ”Beacuse it’s there”. Kanske drivs innovationslusten av innovationsförmågan?!

Nu är det dags att blicka framåt. Det är fascinerande hur mycket som händer – och så mycket som kan bli gjort – på femtiotvå veckor. God Jul och Gott Nytt Affärsmodellår!

/Linus och Björn-Erik

Recommended Posts

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.