In Grafisk Facilitering
PLATS

Stockholm, Sverige

BRANSCH / ÄMNESOMRÅDE

User Experience (UX)

STORLEK PÅ EVENT

200-300 deltagare från olika företag och organisationer. Alla deltagare med anknytning till området User Experience

Det här är User Experience (UX)

UX kan man översätta till användarupplevelse på svenska. Användarnas upplevelse av en tjänst eller produkt. UX-design innefattar visuell design, interaktionsdesign, användbarhet, användarvänlighet, ergonomi, tillgänglighet och informationsarkitektur. UX finns inom alla branscher. Inom t ex e-handel, mobiltelefoni, e-tjänster och fysiska produkter. Användarupplevelser skapas också fysiskt. Det som påverkar vår upplevelse är bl a bemötande, dofter, ljud och visuella signaler.

UX Open – En knytkonferens för kunskapsdelning

UX open genomfördes under sex år (2012-2017) som en ”knytkonferens” inom området User Experience. Med det menas att konferensen är deltagardriven. Det vill säga deltagarna själva bidrar och delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter.

Syftet med UX Open är att stärka UX communityn genom att vara en plattform för nätverkande, att kunna dela med sig av exempelvis favoritmetoder, få feedback och samtidigt ta del av branschkollegors erfarenheter. Att ha en öppen, inbjudande och tillgänglig inställning gjorde att konferensen besöktes av såväl seniora UX designers på stora internationella företag som studenter från högskolor som studerar interationsdesign.

Martin Christensen, agil UX coach och en välkänd profil inom detta område, var initiativtagaren till denna uppskattade konferens.

Kreativ kunskapsdelning där alla är delaktiga

Dessa knytkonferenser hade olika kreativa och samskapande upplägg som bidrog till att underlätta lärandet.

Exempel på upplägg var s.k. blixttal. Ett blixttal är en föreläsning som är starkt tidsbegränsad till 10 minuter. Oftast kretsar ämnet kring en metodik, en anekdot eller en frågeställning. Målet med blixttalen är att på ett kärnfullt sätt inspirera och stimulera åhörarna till lärande samtal.

Efter det följde Open Space. Open Space använder man för att deltagarna ska kunna lära sig så mycket som möjligt inom ett ämne som känns relevant för just den personen. Det ger också en möjlighet för alla deltagarna att vara med och bidra med sina egna erfarenheter och lärdomar.

Första steget är att skriva upp ämnen och/ eller frågor från intresserade deltagare stort och tydligt på lappar och hänga dessa på en stor vägg. Efter det finns en chans för övriga deltagare att titta på vilken fråga eller vilket ämne som man önskar vara en del av. När deltagarna har tagit detta beslut sätter man sig i ring och diskuterar det utvalda ämnet eller frågan under en begränsad tid, exempelvis 30 minuter.

För att denna knytkonferens skulle bidra till lärande stärktes förutsättningarna att vara kreativ på flera sätt. Foton, personliga berättelser, fysiska övningar samt fysiskt workshopmaterial såsom papper, färgpennor och post-it lappar fanns tillgängligt för alla.

Graphic Recording – ett inspirerande sätt att behålla fokus

Mellan 2013-2017 var Graphic Recording ett återkommande och uppskattat inslag hos deltagarna på UX Open. I och med att de allra flesta av deltagarna har en arbetsvardag där man fånga upp feedback, skapa kundresor och skapa användarvänlighet finns en förståelse och vana att använda sig av visuell kommunikation såsom ritade bilder för att skapa tydlighet och klarhet. När det gavs tillfälle att ha ritade bilder genom Graphic Recording som en förstärkning av inlärandet och kommunikationen under den egen branschkonferensen UX Open upplevde man det som ett naturligt och viktigt inslag.

Här kommer några reflektioner från deltagare om hur Graphic Recording förstärkte upplevelsen och kommunikationen under konferensen:

  • Ett inspirerande sätt att behålla fokus
  • Underlättade att lära sig av de samtal som man inte haft möjlighet att vara en del av
  • Stimulerade samtal mellan personer som inte kände varandra sedan innan genom att man reflekterade tillsammans för den visuella sammanfattningen av dagen
  • Att bilder engagerar väldigt mycket och bidrar till att minnas mer av vad som hänt under konferensdagarna
  • Att de fysiska och den digitaliserade versionen av Graphic Recording används ofta efter konferensens slut eftersom det är enkelt att återberätta vad man upplevt för kollegor som inte haft möjlighet att delta på konferensen

All Graphic Recording som skapats finns på hemsidan för denna konferens och stödjer fortfarande lärandet och reflekterandet inom UX området.

Terese har när detta skrivs grafiskt dokumenterat 3 UX open-heldagskonferenser. Hennes snabba uppfattningsförmåga och fantastiska strukturerande av informationen gör att hon är en självklart del av UX open varje år. Våra deltagare väldigt gärna ha tillbaka henne.

– Martin Christensen Agil UX Coach och grundare av UX Open

Terese Ellnestam
Visual Practitioner

Kontakta mig

Cordials Visual Practitioner, Terese Ellnestam, har många års erfarenhet i rollerna Graphic Recorder, grafisk facilitator och strategisk rådgivare inom visuell kommunikation. Hon arbetar tillsammans med kunder inom många olika branscher – exempelvis FNs Utvecklingsprogram, Arbetsmiljöverket, Scania, Chalmers, Länsförsäkringar och Rädda Barnen.

Hon sitter också i styrelsen för det europeiska nätverket European Forum of Visual Practitioners (EVP) som bidrar till att stärka utvecklingen inom Graphic Recording och Visual Practice i Europa.

Läs mer om Terese och hennes jobb som Visual Practitioner

Recent Posts

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.