In Affärsmodellen, School of Management

I Johan Reunanens blogg som handlade om ”Vikten av rätt förflyttning” är poängen att det är avgörande med en mycket tydlig bild av vilken transformation företag behöver göra. Denna typ av transformation ger en möjlighet att frigöra inneboende potential. Vad menas då med att frigöra potential? För oss handlar det om att möjliggöra för organisationen att prestera mer i form av kundvärde genom att utveckla förmågor som att vara innovativ, förändringsbenägen och effektiv.

För att utveckla ovan förmågor behöver vi skapa förutsättningar för att frigöra potentialen i den mänskliga såväl som den strukturella dimensionen. Vid en transformation är det tre förändringsperspektiv som är avgörande och det är förändringsorganisationen, strukturerna och mottagandeorganisation. Missa ett perspektiv och transformationen ger inte önskad effekt! Högsta prioritet bör därför vara att bygga rätt lag som kan hantera de tre förändringsperspektiven. Företag är individer och det är endast rätt individer samansatta till rätt lag som kan förverkliga den transformation som företaget behöver göra.

Ett av det viktigaste ansvaret en ledning har är att insiktsfullt och tydligt bygga lagen som har viljan, förmågan och förtroendet att genomföra transformationen. Vad är då rätt lag? Ett sätt att se det är att ha en sammansättning av individer som kan identifiera, beskriva, visualisera, sälja, leda samt på ett strukturerat och systematiskt sätt vara med och driva igenom transformationen. Valet av individer och sammansättning av teamet bör baseras på individernas historiska prestationer men än viktigare är den råtalang, utvecklingspotential, vilja, attityd och samverkansförmåga som individen har.  Därmed finns behovet att se bortom kompetensbeskrivning, det vill säga det traditionella CV: et, och nuvarande roller och ansvarsområden.

Rätt balanserat bygger man ett lag som har viljan, förmågan och förtroendet att genomföra transformationen. Detta team kan sätta riktningen och skapa den rörelse som behövs för att nå uppsatt målbild. Välj rätt individer för att sätta samman rätt lag och öka sannolikhet att lyckas att frigöra företagets inneboende potential!

Alexander Novella

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.