In Affärsmodellbloggen, Grafisk Facilitering

Tror du liksom jag att digitala möten kommer fortsätta att vara en naturlig del av vårt arbete framöver? De digitala verktygen kan upplevas som begränsande. Under omställningen från det fysiska mötet till det digitala mötet kan du sakna effektiva metoder för att kunna fånga värdet i kommunikationen under era samtal och samarbeten.

Då rekommenderar jag att använda en tablet och ritapp! Den ger dig samma frihet som en whiteboard och du kan skapa en tydlig bild av det ni pratar om. Låt oss gå igenom hur det fungerar i praktiken. Det du ritar syns tydligt för alla och det är enkelt att spara och dela. Du kan dessutom klippa, klistra och lägga ihop med andra bilder eller verktyg som Miro eller Mural.

Detta behöver du

▶ En tablet – i detta fall en Ipad
▶ En dator
▶ Zoom och Teams installerat både på Ipad och dator
▶ Fritt val: en penna till Ipaden

Så här går det till

Mötesledaren/facilitatorn startar Zoom eller Teams via sin dator. Det kan vara du eller någon annan.

1
Slå på din Ipad. Koppla upp i mötet via den länk som är aktuellt för detta tillfälle. Se till att bild och ljud är avslaget, så du slipper ha dubbla skärmar.

2

Dra ner den övre högra listen tills du ser Ipadens verktyg.

3
Håll in Recordknappen tills du ser en undermeny.

4

Där väljer du den mötesplattform ni valt för detta möte.

5

Det du gör presenteras nu på Ipaden. Välj därför den ritapp du föredrar för att kunna börja använda som Whiteboard.

6

Du har nu tillgång till alla dina favoritpennor och verktyg. Så nu är du fri att skapa det du vill! Och det är enkelt att dela efter mötets slut. Både i sin helhet och som en framväxande bild också om det skulle finnas användning för det.

Tips på appar för
tablet vid facilitering

Procreate

Ritapp för iPad.
App Store

Adobe Draw

Ritapp för tablet.
App Store
Google Play

Terese Ellnestam, Visual Practitioner

Cordials Visual Practitioner, Terese Ellnestam, har många års erfarenhet i rollerna Graphic Recorder, grafisk facilitator och strategisk rådgivare inom visuell kommunikation. Hon arbetar tillsammans med kunder inom många olika branscher – exempelvis FNs Utvecklingsprogram, Arbetsmiljöverket, Scania, Chalmers, Länsförsäkringar och Rädda Barnen.

Hon sitter också i styrelsen för det europeiska nätverket European Forum of Visual Practitioners (EVP) som bidrar till att stärka utvecklingen inom Graphic Recording och Visual Practice i Europa.

Läs mer om Terese och hennes jobb som Visual Practitioner

Recent Posts

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.