In Affärsmodellspaning, Veckans affärsspaning

Tillväxtmarknadernas innovationskraft glänser

TRENDBROTT Förra veckan publicerade BusinessWeek sin årliga rankinglista över världens mest innovativa företag. För första gången någonsin kommer en majoritet av företagen, 13 stycken av topp 25, inte från USA.

Rankinglistan baseras på en årligt återkommande undersökning som BusinessWeek genomför tillsammans med Boston Consulting Group. Drygt 1.500 företagsledare världen över får ge sin syn på innovation.

Även om listan även i år toppas av Apple och Google får de nu  benhård konkurrens från företag som LG Electronics, BYD Company och Hyundai Motor Company. 3M, Starbucks och eBay, som tidigare varit självklara på listan, har halkat ifrån.

Innovation, inte revolution

Ibland har ordet innovation en väldigt laddad innebörd. Vi tänker på nydaning och sådant vi aldrig sett förut. Utifrån det tankesättet måste innovation ha nyhetsvärde och vara något unikt. Men i själva verket kan innovation ske i små steg, i vardagen utan att i sig vara nyskapande. Det är innovativt att introducera ett nytt sätt att arbeta – även om det gjorts förut i en annan bransch eller en annan del av världen.

Uppochnervända världen

I förra numret av The Economist synliggörs det här extremt tydlig. I en specialrapport om innovation i världens viktigaste tillväxtmarknader (Indien, Kina, Afrika, Brasilien, Ryssland med fler) visar man att den starkaste innovationskraften i världen finns just i dessa snabbväxande ekonomier. Och det är fråga om många, små innovationer av traditionella branscher som sjukvård, telefoni och bank.

Lika bra men femtio gånger billigare

Se bara exemplet indisk sjukvård. Här finns ett företag som levererar hjärtkirurgi med (mycket) högre kvalitet till (mycket) lägre kostnad och med (mycket) mer nöjda kunder än i västvärlden.

Devi Shetty heter kirurgen som inte bara är skicklig i sitt yrke utan också en driven entreprenör och som innoverat sin bransch. På Doktor Shettys sjukhus genomför man operationer med samma kvalitet som de bästa amerikanska sjukhusen – till en femtiondel(!) av kostnaden.

Det var ju det Darwin sa

Ordet innovation kommer från latinets innovare, vilket betyder förnyelse. Förnyelse står i centrum för överlevnad. Charles Darwin sa: “It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is the most adaptable to change.” Det är alltså den som har bäst förmåga till anpassning och förnyelse som har bästa förutsättningar att överleva.

I praktiken innebär detta vi i de etablerade ekonomierna nu snabbt måste få till det om vi ska hänga med i utvecklingen. Innovation MÅSTE bli en del av vardagen i alla verksamheter.

Innovation åt folket

Innovation är inget som exklusivt ska ske hos FoU-avdelningen eller på affärsutvecklingsenheten. Tvärtom så måste det vara en integrerad del i den dagliga verksamheten. Alla måste involveras. För att det ska fungera måste kulturen präglas av en vilja till innovation och en öppenhet för det nya. Det här kräver öppenhet att ifrågasätta och tänka nytt. Och om en sådan kultur ska bli verklighet så måste ledningen ta det på allvar och bygga strukturer som uppmuntrar och fostrar innovativt tänkande.

Lär av Erik Schmidt och Google på den punkten (ni kommer väl ihåg hur bra de är på vaska fram nya idéer? Om inte läs om vår tidigare spaning ”Skunk-work” banar väg för smartare affärsmodeller.

Hur mycket tid och resurser lägger din verksamhet på det som ska bli morgondagens affärsmodeller? Så länge det är mindre än en dag i veckan per medarbetare och mindre än 30 procent  av investeringarna så finns det utrymme för förbättring till best practice. Innovation är oss veterligen den enda försäkringen mot förlegade affärsmodeller. Dags att börja betala premien?

Här hittar du Economist artikel The world turned upside down

Recommended Posts

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.