In Affärsmodellspaning

Vi konstaterar med intresse att ICA etablerat ett nytt koncept och en ny affärsmodell, ICA To Go! Konceptet etablerades i mars 2010 och finns tillsvidare bara som testbutik på Kungsgatan 5, men kommer i oktober även att finnas på Drottninggatan i Stockholm, för att sedan rullas ut stegvis i hela landet.

ICA To Go är ett helt nytt butikskoncept med fokus på färdiga måltider. Enligt ICA kommer inspirationen från liknande butiker i andra europeiska storstäder där den här typen av butiker blivit allt vanligare. Sortimentet i ICA To Go är delvis nyutvecklat och produkterna hämtas i vissa fall från lokala leverantörer i Stockholm. Butikerna erbjuder både traditionella servicehandelsvaror samt kompletta frukostar, luncher och middagar färdiga att ta med sig eller äta direkt. I sortimentet finns smörgåsar med surdegsbröd från lokala bagerier, färdiga lunchrätter baserade på det klassiska svenska husmansköket tillagade samma dag i en restaurang, fräscha soppor, matiga sallader och ett mindre sortiment av andra dagligvaror samt kaffe av hög kvalitet rostat i Stockholm.

Genom denna affärsmodell kliver ICA in och konkurrerar med servicehandeln och etablerade aktörer som t.ex. Reitan Servicehandel som dominerar i Stockholms servicehandel med både Pressbyrån och 7-Eleven. ICAs koncept är attraktivt, ganska exklusivt och kundupplevelsen annorlunda men genomtänkt och framför allt anpassad till ett servicekoncept med bl.a. mycket små varukorgar, ett flertal kassor och en attraktiv disk med varm mat. Den orange inredningen ser exotisk ut i Stockholms gatubild och de små orange borden på gatan lockar till njutbara stunder.

Huruvida ICAs koncept To Go kommer att bli en framgång är naturligtvis svårt att avgöra, men det är alltid roligt och intressant att följa företag som visar flexibilitet genom att laborera med flera parallella affärsmodeller som svar på förändrade kundkrav och kundbeteenden.

/Linus & Björn-Erik

Recommended Posts

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.